Difference between revisions of "Common FRED Issues"

From FreeSpace Wiki
Jump to: navigation, search
m
(Added info on using mods in FRED)
Line 1: Line 1:
'''Q:''' I placed a ship in [[FRED]], and now I can't deselect it by clicking in an empty area.
+
'''Problem:''' I placed a ship in [[FRED]], and now I can't deselect it by clicking in an empty area.
  
'''A:''' You probably have models and/or wireframes turned off, and can't see the actual size of the ship you placed. [[FRED]] still knows how big it is, though. Turn on wireframes or models, and if necessary zoom out, then try again.
+
'''Solution:''' You probably have models and/or wireframes turned off, and can't see the actual size of the ship you placed. [[FRED]] still knows how big it is, though. Turn on wireframes or models, and if necessary zoom out, then try again.
  
 
----
 
----
  
'''Q:''' When I play my mission, the background nebulae are showing up in front of the planets.
+
'''Problem:''' When I play my mission, the background nebulae are showing up in front of the planets.
  
'''A:''' Backgrounds are rendered in the order they are placed. Make sure you don't place your planets until after placing all the nebulae.
+
'''Solution:''' Backgrounds are rendered in the order they are placed. Make sure you don't place your planets until after placing all the nebulae.
  
 
----
 
----
  
'''Q:''' None of the ships in my mission use their beams.
+
'''Problem:''' None of the ships in my mission use their beams.
  
'''A:''' You need to either check 'All Ships Beam-Freed By Default' in the mission specs editor to free beams on all ships in the mission, or use the [[beam-free]]/[[beam-free-all]] SEXPs to free beams on a specific ship.
+
'''Solution:''' You need to either check 'All Ships Beam-Freed By Default' in the mission specs editor to free beams on all ships in the mission, or use the [[beam-free]]/[[beam-free-all]] SEXPs to free beams on a specific ship.
  
 
----
 
----
  
'''Q:''' Some ships do not show up at all, even as wireframes. All I get is a green dot.
+
'''Problem:''' Some ships do not show up at all, even as wireframes. All I get is a green dot.
  
'''A:''' [[FRED]] hasn't found any textures for the ships. Add -jpgtga to your [[FRED]] shortcut to enable .jpg and .tga textures, as those are not used by default. Alternatively, update to a 3.6.10 build (or higher), which has .jpg and .tga enabled by default.
+
'''Solution:''' [[FRED]] hasn't found any textures for the ships. Add -jpgtga to your [[FRED]] shortcut to enable .jpg and .tga textures, as those are not used by default. Alternatively, update to a 3.6.10 build (or higher), which has .jpg and .tga enabled by default.
 +
 
 +
----
 +
 
 +
'''Problem:''' [[FRED]] doesn't seem to be using any of my MediaVP enhancements or other mods.
 +
 
 +
'''Solution:''' By default, no mods are enabled. To use MediaVPs, create a shortcut to FRED2_open and add "-mod mediavps" to the command line. To use a different mod, replace "mediavps" with the name of that mod.
 
[[Category:FRED]]
 
[[Category:FRED]]

Revision as of 21:31, 15 April 2010

Problem: I placed a ship in FRED, and now I can't deselect it by clicking in an empty area.

Solution: You probably have models and/or wireframes turned off, and can't see the actual size of the ship you placed. FRED still knows how big it is, though. Turn on wireframes or models, and if necessary zoom out, then try again.


Problem: When I play my mission, the background nebulae are showing up in front of the planets.

Solution: Backgrounds are rendered in the order they are placed. Make sure you don't place your planets until after placing all the nebulae.


Problem: None of the ships in my mission use their beams.

Solution: You need to either check 'All Ships Beam-Freed By Default' in the mission specs editor to free beams on all ships in the mission, or use the beam-free/beam-free-all SEXPs to free beams on a specific ship.


Problem: Some ships do not show up at all, even as wireframes. All I get is a green dot.

Solution: FRED hasn't found any textures for the ships. Add -jpgtga to your FRED shortcut to enable .jpg and .tga textures, as those are not used by default. Alternatively, update to a 3.6.10 build (or higher), which has .jpg and .tga enabled by default.


Problem: FRED doesn't seem to be using any of my MediaVP enhancements or other mods.

Solution: By default, no mods are enabled. To use MediaVPs, create a shortcut to FRED2_open and add "-mod mediavps" to the command line. To use a different mod, replace "mediavps" with the name of that mod.